10 Fotografische Acties

Met de installatie Akkasie reflecteert het Tijdelijk Informatie Centrum, afdeling Akkasie (T.I.C.) op onze omgang met fotografie en de beelden die ons dagelijks omringen. 

Anders dan het Westerse woord ‘fotografie’, dat verwijst naar ‘schrijven met licht’, benadrukt de Perzische term voor fotografie ‘akkasie’ het tijdelijke en representatieve karakter van beelden, zoals een reflectie in een wateroppervlak ook maar een tijdelijke weerspiegeling is. Fotografie wordt hier als het ware voorgesteld als een onstabiel spiegelbeeld: een blik op een wereld die er heel even is, en dan niet meer. 

Op uitnodiging van de Sint-Gorikshallen ging het T.I.C. aan de slag op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en poogt aan de hand van tien op protocollen gebaseerde fotografische acties vraagstukken over digitale fotografie en hedendaags erfgoed te visualiseren. Gedurende drie maanden wijdde het T.I.C. zich aan het uitwerken en -voeren van de protocollen, wat resulteerde in een tijdelijke collectie van meer dan 300.000 digitale beeldbestanden en een projectieduur van meer dan 40 uur. 

De tien projectoren in de kelders van de Sint-Gorikshallen ontsluiten voor de eerste en enige keer deze collectie. 

UC: Kasper Demeulemeester en Jakob Van den Broucke